24

juni 2014

Werken op het kerkhof
Dit voorjaar hebben een groepje vrijwilligers het werk op het kerkhof met veel plezier opgepakt. Het is nu vrij van onkruid en het ziet er weer prachtig uit. Het doet de werkers goed dat het wordt gewaardeerd door de bezoekers van ons kerkhof. Vele handen maken licht werk. Wie ook wil helpen bij het onderhoud, is uiteraard van harte welkom. Wel graag even bellen met Ans (T: 525556), zodat u niet alleen staat.
15

mei 2013

Op het kerkhof wordt door verschillende mensen toch met weemoed aan de stenen die door het parochiebestuur zijn verwijderd, gedacht. Een familie heeft daarvoor een alternatief bedacht en heeft als herinnering een beeldje geplaatst. In de harten van de Uithoornaars is het kerkhof nog steeds een belangrijke plaats om de overledenen uit de familie te gedenken. Bijgaande foto is hiervan een mooie illustratie.
24

april 2013

De rechter heeft uitspraak gedaan in onze zaak over het kerkhof. Deze is dat de overheid niet verplicht is naar onze bezwaren om de natuur op het kerkhof te verstoren, te luisteren. Noch de Vereniging, noch de aanwonenden zijn als belanghebbenden aangemerkt. Tegen deze uitspraak kunnen wij nog tot week 24 in beroep gaan bij de Raad van State.
13

februari 2013

Reportage Zijdelhofje
11

februari 2013

Spandoek opnieuw verdwenen
Jammer dat ook dit spandoek is weggehaald. Het heeft er slechts een week mogen staan. Wat zit de dader dwars?
08

februari 2013

Dichtbij: Spandoeken gestolen: 'Handen af van elk graf'
25

december 2012

04

december 2012

Boze parochianen bezetten begraafplaats in Uithoorn in NH Nieuws
03

december 2012

Winterkamp
Onze vereniging heeft vastgesteld dat de problemen rond de begraafplaats aan het Zijdelveld niet opgelost zijn. Daarom is vanaf vandaag een 'winterkamp' ingericht, zodat de bezoekers van het kerkhof beschut zijn tegen weer en wind. Een eerdere poging tot bemiddeling is weer mislukt.

21

november 2012

Reactie op ingezonden stuk Nieuwe Meerbode
19

november 2012

Toestand kerkhof
11

november 2012

IKON Uitzending Heilige Huisjes
28

oktober 2012

Persbericht 28-10-2012 - Allerzielen
27

oktober 2012

Trouw: Handen af van ons kerkhof
24

oktober 2012

WNL: Nabestaanden woedend over torenhoge naheffingen
23

oktober 2012

Dichtbij: Continu conflict Zijdelveld: de achtergonden
Dichtbij: Vrienden Zijdelhofje: 'Geldzucht oorzaak ruiming'
Dichtbij: Actievoerders voorkomen grafruiming
22

oktober 2012

RTV N-H: Actie tegen asbest ruimen op begraafplaats
22

oktober 2012

Persbericht 22.10.2012
Goedenavond allen,
Vanmorgen om 08.00 uur wilde firma Schijf in opdracht van het Emmausparochiebestuur beginnen met het asbestruimen (stenen en ornamenten verwijderen, etc.; lees verruïneren) van de R.K. begraafplaats aan het Zijdelveld 25, 1421 TJ UITHOORN.
Dit is tegen de zin van alle bezoekers, Uithoornaars en de nabestaanden die al eerder een kort geding tegen het parochiebestuur hebben gehouden. Bovendien loopt er nog een beroep tegen de uitvoering van de ecologische voorschriften bij het Ministerie van LNV. (Het parochiebestuur heeft zich namelijk niet gehouden aan het juist uitvoeren van een ecologisch onderzoek naar aanleiding van het aantreffen van de rugstreeppad op het kerkhof.)
Wij zijn vanaf vanmorgen vroeg overgegaan tot een actie om te verhinderen dat zoveel stenen, beplanting en ornamenten worden verwijderd en het straks geen kerkhof meer is, maar één kaal veld. Nu is het tenslotte zo'n mooie, rustieke plek.
Vanmorgen waren wij met ongeveer 20 mensen in staat om de aanvang van het werk te verhinderen.
Het lijkt erop dat wederom geldzucht de oorzaak is van deze snode plannen. Wie niet betaalt, moet het zonder stenen in de toekomst stellen, zodat niemand meer kan zien waar de overledenen begraven liggen. Macht en hebzucht, niet willen overleggen, niet voor een gesprek beschikbaar zijn en geen feeling hebben met de parochianen, is de houding voor de heer Van Bemmelen (vice-voorzitter Emmausparochie), die wij op geen enkele manier kunnen begrijpen. Een parochiebestuur dat haar eigen parochianen schoffeert, past bepaald in de traditie binnen de Rooms-katholieke kerk. Zo wordt de helft van de fusie-parochie in Uithoorn door eigen parochiebestuur afgebroken (Schanskerk + bijbehorende begraafplaats).
Wij willen u vragen om hier aandacht aan te besteden. Wij bewaken het kerkhof vanaf morgenochtend 07.30 uur tot vrijdagmiddag 16.00 uur.

6

juli 2012

Parochiebestuur bericht asbest verwijderen
Parochiebestuur heeft besloten door te gaan met het leeghalen van het kerkhof. Alle nabestaanden hebben een brief gekregen met de mededeling dat in september 2012 het asbest verwijderd gaat worden. Wie niet betaald heeft, krijgt bericht dat de steen dan opgehaald kan worden en als er asbest in het eigen graf zit, mag je dat ook zelf laten verwijderen. Ondanks het feit dat er geen goed ecologisch onderzoek heeft plaatsgevonden en de Vereniging hier bezwaar tegen heeft gemaakt, gaan zij hiertoe opdracht geven.

25

april 2012

Lente op het Zijdelhofje
Het ziet er prachtig uit op het kerkhof dankzij de inzet van de vrijwilligers. Hun inzet in het najaar van 2011 komt nu mooi tot bloei. Helaas is dit het einde van het opknappen. Op dit moment tiert het onkruid weer welig op de paden. Zelfs de uitgetrokken planten liggen nog op een hoop.

3

april 2012

Weghalen beplanting
Een hoveniersbedrijf is in opdracht van het parochiebestuur begonnen al het groen te verwijderen van de graven waarvoor de nabestaanden niet wilden betalen. De bedoeling was ook de stenen te verwijderen. Omdat er asbest op het kerkhof ligt en het ecologisch onderzoek wat wettelijk verplicht is niet is gebeurd, is door het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit de werkzaamheden stilgelegd. Het hoveniersbedrijf is vertrokken zonder de planten en struiken op te ruimen en de schade aan de graven enigszins te herstellen.28

december 2011

Witte Weekblad: Toch uitspraak rechter inzake begraafplaats
19

december 2011

Witte Weekblad: Begraafplaats weer open
13

december 2011

Witte Weekblad: Rechter neemt poolshoogte op begraafplaats
14

november 2011

Na dezelfde aktie bij onze unieke Schanskerk een paar jaar geleden, vond het parochiebestuur het nodig, de toegang van het mooie, oude kerkhof te blokkeren.

22

september 2011


Vandaag werden op de begraafplaats rugstreeppadden gezien en ook foto's van gemaakt. Deze zijn beschermd en daarom mogen er geen stenen en planten worden verwijderd. Daarvoor moet eerst een ecologisch onderzoek gedaan worden door de Emmausparochie. Zo lang dit onderzoek niet gedaan is en dit aangetoond kan worden, mag er slechts normaal onderhoud gedaan worden. Deze foto's zijn ook naar het parochiebestuur gestuurd. Zij zijn op de hoogte van de procedures die gevolgd moeten worden.

1

juni 2011

Schoonmaakactie voor kerkhofje Zijdelveld
13

april 2011

Nieuwe Meerbode: ‘Waarom zoveel geld uitgeven om mooi kerkhofje te vernielen?’
6

april 2011

Nieuwe Meerbode: 'Afbreken kerkhof leidt tot nog meer onrust en onvrede'
16

maart 2011

Nieuwe Meerbode: 'Wat gaat er gebeuren met onze prachtige begraafplaats?'
4

augustus 2010

Nieuwe Meerbode over het ruimen van Zijdelhof.