zondag  11 november  2012     16.02-17.00 uur     Radio 5
radio 5
   
Heilige Huisjes: Ans van Muijen  Wensgeneeskunde (2)  Daar komt Sinte Maarten aan 
Beluister dit item Beluister dit item Beluister deze column
Wat is u heilig? Sommigen weten dat meteen, bij anderen is het diep verborgen totdat zich een duidelijk moreel dilemma voordoet. Wij zoeken elke week iemand uit de actualiteit, die in zo'n dilemma terechtkwam, en een opvallende morele keuze maakte.

Vandaag: Ans van Muijen


Al weken bewaakt Ans van Muijen (tweede van links op de foto), samen met zo'n 20 andere parochianen, de begraafplaats aan het Zijdelveld in Uithoorn. Zo willen ze voorkomen dat de grafstenen verdwijnen van hun oude kerkhof.

Het nieuwe parochiebestuur heeft namelijk aangekondigd alle stenen weg te halen waarvoor geen rechten zijn betaald. Van Muijen en haar medestanders weigeren die rekening te voldoen. Toen zij nog als bestuurslid voor het kerkhof verantwoordelijk was, werd het door vrijwilligers onderhouden.

De tragische klucht rond het kerkhof is één episode van een veel groter conflict. Het ontstond door een gedwongen fusie tussen twee parochies.

,,We hebben íedereen de kans gegeven om voor oktober 2010 de grafrechten te verlengen", zegt Herman van Bemmelen, vice-voorzitter van het parochiebestuur. ,,Ook beheerders van graven waarvan het grafrecht al lang was verlopen. Slechts een kleine dertig mensen hebben de grafrechten verlengd. We kunnen die stenen niet laten staan en de toekomstige generatie parochianen op laten draaien voor het onderhoud."

De actievoerders zijn van mening dat het een pure geldkwestie is. ,,Ze kunnen het niet uitstaan dat er mensen zijn die een steen hebben waar niet voor betaald wordt", zegt Ans van Muijen, voorzitter van de Vereniging Vrienden Zijdelhofje. Maar er staan ongeveer 360 stenen. Als ze alle stenen weghalen waar niet voor wordt betaald, is het geen kerkhof meer."

Terug naar Ans van Luijen: Wat maakt dat de 73-jarige Uithoornse zich er zo in vastbijt? Waar haalt zij de motivatie vandaan?



Wensgeneeskunde heet het: gezond tot het tegendeel is bewezen met de Total Body Scan. Een ‘total body scan’ levert fascinerende plaatjes op van de binnenkant van een mensenlichaam, vooral als het je eigen lichaam betreft.

Maar is het ook medisch nuttig, om jezelf zo door te laten lichten, als je geen klachten hebt? Een reportage over de voor- en tegens van een totale lichaamsscreening.
Lees het gehele artikel

De Andere (kant van de) Wereld: Peru
Beluister dit item
Elke avond gaan straatwerkers van de Nederlandse stichting Los Cachorros ('= jonge honden) de straat op om lijmsnuivende jongens als Alex (foto boven met pet) opvang voor de nacht aan te bieden. Het is een kat-en-muisspel, waarbij Alex elke avond moet kiezen tussen vrijheid en geborgenheid.

Verslaggever Sytske Jellema reist deze maand door Peru om reportages te maken voor De Andere Wereld en verzorgt ook het wekelijkse dagboek.
Lees het gehele artikel

Koopman en/of dominee?
Beluister dit item

Bestaat er zoiets als typisch Nederlands leiderschap? En door welke waarden laten onze leiders zichzelf leiden?

Voor de bundel Dominee en Koopman interviewden Hans Valkenburg en Theo van Stuijvenberg twintig 'leiders uit alle geledingen van de Nederlandse maatschappij'.

Lees het gehele artikel



God is uit het paarse kabinet verdwenen. Hoe ik dat weet? Van Thijs Niemantsverdriet.
In NRC-next vertelt hij hoe met het CDA ook God vertrokken is uit het kabinet. Nog nooit zo’n ongelovig kabinet gehad als nu. Kortom christenen: binnenkort elke zondag koopzondag, geen weigerambtenaren meer en nog meer ruimte voor euthanasie. Barre tijden breken aan. Het CDA is erin geslaagd om God in de ogen van Thijs terug te brengen tot enkele thema’s. Arme God.

Ik vermoed dat de kerken het in de paarse jaren heel druk krijgen. Paars gaat de illegaliteit aanpakken. In de veertiger jaren van de vorige eeuw betekent dat het oprollen van het verzet tegen de bezetter. Nu betekent het -in naam van vrijheid en democratie - jacht maken op mensen zonder verblijfsvergunning, ze vast- en uitzetten. Heel wat kerken en christenen hebben zich de afgelopen dertig jaar intensief ingezet voor een humaan en rechtvaardig asielbeleid.

Dat blijkt ook uit de brief die de Protestantse Kerk in Nederland afgelopen week aan staatssecretaris Teeven heeft gestuurd. Staat, zo vraagt de kerk, neem uw verantwoordelijkheid en bied de mensen die u op straat zet in ieder geval bad, bed en brood aan. Gebeurt dat niet, dan moeten ze broden gaan stelen. Dat mag van de oude kerkvaders en van bisschop Muskens. De bisschop in paars gewaad als advocaat van de armen. Paars tegen paars.

God staat in de joodse en christelijke traditie voor recht doen aan mensen die letterlijk en figuurlijk buiten de boot vallen. Vandaar dat vanavond op 11 november - op het feest van Sint Maarten - op veel plaatsen kinderen langs de deur komen. Ze vragen al of niet verkleed als bedelaar om een beetje naastenliefde. Dat hebben we te danken aan die Romeinse militair Martinus die in de winter in de poort van Amiens een naakte arme ziet liggen. Deze ongelukkige smeekt de mensen om ontferming. Ze laten hem links liggen. Martinus begrijpt dat hij niet aan deze mens voorbij kan gaan. Hij deelt zijn soldatenmantel in tweeën (foto).
Lees de hele column




Reacties op deze uitzending


 
Er zijn nog geen reacties gepost.


 

Reageer

U kunt hier reageren op de uitzending.
Uw reactie verschijnt direct online.

Naam:


Email:


Titel:


Reactie:




verstuur



 Omroep.nl 
 TV gids 
 Radio gids 
 Uitzendinggemist.nl 
 Zoek