UITHOORN – Een groep parochianen van de Emmaüsparochie heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van de bisschop van Haarlem om de kerkgebouwen De Schans en De Burght af te stoten. De groep, die onder meer bestaat uit oudbestuursleden, heeft vooral moeite met de wijze waarop de beslissing tot stand is gekomen.
Begin deze maand heeft bisschop Punt laten weten het verzoek van het bestuur van de Emmaüsparochie in te willigen. Dit betekent dat de twee bestaande gebouwen niet meer gebruikt gaan worden en er een nieuwe kerk moet komen.
Het advies dat het bestuur aan de bisschop heeft gegeven, is in de ogen van een aantal tegenstanders ‘overhaast’ en ‘eenzijdig’ genomen. Met name het gebrek aan een professioneel onafhankelijk onderzoek naar het behoud van de bestaande gebouwen is de parochianen een doorn in het oog.
Daar komt bij dat het jaar 2008 in het teken staat van het Religieus Erfgoed. De groep tegenstanders vindt dat het 140 jaar oude kerkgebouw van de St. Jan de Doper aan De Schans hier ook een rol in moet spelen. De groep pleit daarom alsnog voor een ‘onafhankelijk’ onderzoek.
Het parochiebestuur betreurt het dat een aantal parochianen zich tegen het besluit keert. ,,Ik ben verbaasd, maar vind het wel begrijpelijk,” zegt penningmeester Jos van Leeuwen. ,,Er was al bekend dat niet iedereen achter het besluit staat, dat is heel verdrietig. Het liefst zouden we iedereen op één lijn krijgen, maar zoals bij ieder besluit moet er gekozen worden.”
De penningmeester verwacht niet dat het aangetekende bezwaar iets uithaalt. Te meer omdat de bisschop in zijn toelichting heeft aangegeven dat ‘uit alles blijkt dat er met grote deskundigheid en grote mate van betrokkenheid van vele parochianen aan gewerkt is’. ,,Waarschijnlijk betekent dit dat een aantal zal afhaken,” zegt Van Leeuwen. ,,Dat vind ik erg jammer.”
Wat er met de oude kerkgebouwen gaat gebeuren, is nog niet bekend.
 
woensdag, 25 juli