Witte Weekblad, 3 augustus 2010

 

Pleidooi hergebruik Schanskerk

 
UITHOORN - 'Het zou de Uithoornse gemeenschap sieren als zij dit gebouw weet te redden door het met de nodige aanpassingen geschikt te maken voor hergebruik.' Dat pleidooi uit voorzitter Dick van Wees van de Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel in het jongste nummer van De Lange Brug. Hij doelt op de kerk aan de Schans.

Na anderhalf jaar stilte is het stichtingsperiodiek weer opgedoken in de Uithoornse boekhandels. In het nieuwe nummer aandacht voor een paar r.-k. monumenten. Behalve kerk de Sint-Jan is dat de katholieke begraafplaats aan het Zijdelveld. De gemeente Uithoorn heeft een verzoek de begraafplaats op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen, afgewezen. Reden voor de stichting om in de geschiedenis te duiken. En dat er over de kerk ook een omvangrijk artikel wordt geplaatst, komt omdat de toekomst van dit gemeentelijke monument zorgelijk is. Het staat al leeg sinds december 2008. In De Lange Brug zijn bijzondere illustraties opgenomen, onder andere een foto van de kerk vanuit een vogelvluchtperspectief, genomen vanuit een hoogwerker.

Het tijdschriftje kent verder een keur aan artikelen. Begunstigers van de stichting ontvangen het gratis thuis. Anderen kunnen het voor vier euro kopen in de boekhandels in Uithoorn.