HET ZEER BIJZONDERE ORGEL IN DE SCHANSKERK
                                                                                               

De Actiegroep Open de Kerk heeft, zoals u weet, veel steunbetuigingen mogen ontvangen van parochianen die allen graag de kerk aan de Schans weer open willen zien.

En van de reacties van de parochianen gaat in het bijzonder over het zeer bijzondere orgel van de kerk. De reactie van deze parochiaan willen we graag met u delen:

U weet waarschijnlijk wel dat de Schanskerk een hele mooie, aangename akoestiek heeft. Het is het enige gebouw in Uithoorn met concertzaal allures. Het multifunctioneel maken van deze kerk zou concerten met grotere koren en orkesten mogelijk maken. Het orgel is qua klank en historie iets heel bijzonders, de bouwer, dhr. Maarschalkerweerd, heeft o.a. het vak geleerd bij Batz en bouwde ook het concertgebouw-orgel.

Een manier om de kerk multifunctioneel te maken is een herinrichting van de kerkzaal, dit zal positief bijdragen aan de diensten en concerten. Een voorbeeld van een herinrichting is door halverwege het schip het liturgisch centrum te maken. Door een vrij grote ruimte open te houden, ontstaat er een gedeelte waar een orkest of/en een koor plaats kan nemen. De zitplaatsen van de bezoekers kunnen worden opgebouwd uit de bestaande banken zoals ze nu staan van achteraf naar voren. Vanaf de voorkant naar achteren kunnen de banken worden omgedraaid zodat de banken in een pseudo halve cirkel komen te staan. Het geheel kan, indien nodig, aangevuld worden met stoelen.
Zo blijven er wel banken over, maar dat is niet zo erg met het huidige bezoekersaantal. Het wordt er intiemer van en er is een meer compacte en directer samenzijn met de voorganger en het koor tijdens de diensten. Het koor bevindt zich ook dicht genoeg bij het orgel. Bij concerten is dit een mooie opstelling die zeker waardering zal vinden.
De parochiaan biedt aan om in de toekomst bij vieringen in de Schans gratis het orgel te bespelen. Naar eigen zeggen is hij als organist bekwaam genoeg voor een viering met samenzang, voor het werken met een koor zal hij weer moeten gaan studeren, maar dat heeft hij er graag voor over.

De wens van deze parochiaan is: Open de Schanskerk, mijn handen jeuken om er met het orgel iets moois van te maken!!!

Namens de Actiegroep Open de Kerk,

Astrid Zijlstra

opendekerk@live.nl