Emmaus stoot kerken Schans en Burght af
 
UITHOORN – De kerken De Schans en De Burght worden beide afgestoten als het aan het bestuur van de Emmäus parochie ligt. Daarvoor in de plaats moet één nieuw kerkgebouw komen. Dit blijkt uit het advies dat het parochiebestuur zaterdag aan de bisschop van Haarlem heeft voorgelegd.
,,Tot onze vreugde stemde 80 procent van de aanwezigen zaterdag in de eerste stemmenronde in met het voorstel,” zegt de penningmeester van Emmäus Jos van Leeuwen. Aan de bisschop van Haarlem nu de taak de uiteindelijke beslissing te nemen.
Omdat er een uitgebreid onderzoek van anderhalf jaar aan het advies vooraf is gegaan, verwacht Van Leeuwen dat de bisschop het overneemt: ,,Vrijdag gaan we met het bestuur naar de bisschop om het antwoord te versnellen. Geen idee of hij al een antwoord paraat heeft, maar we willen natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met de nieuwe kerk.”
Als het verzoek door de bisschop wordt gehonoreerd, betekent het dat er voor de kerkgebouwen een nieuwe bestemming gevonden moet worden. Voor gebouw De Schans is stichting BOUD al enige tijd bezig genoeg geld bij elkaar te krijgen voor de renovatie die in de miljoenen euro’s loopt.
Die renovatie is een van de redenen waarom een adviescomité het bestuur van de parochie heeft aangeraden om niet aan een verbouwing te beginnen, maar een nieuwe, kleinere kerk te bouwen. Dat kan op een nog nader aan te wijzen locatie zijn, maar ook op een van de huidige plekken.
Wat er met de gebouwen De Schans en De Burght gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Wel is zeker dat beide niet meer als onderkomen voor Emmäus in aanmerking komen.

 
donderdag, 14 juni