De rooms-katholieke kerk aan de Schans.

 


Het statige gebouw rechts van de kerk is de pastorie. Links van de kerk kabbelde vroeger het Zijdelmeer.

 De beide kerktorens zijn al van verre te zien. Ze vormden van oudsher het herkenningspunt – ‘daar ligt Uithoorn’ – in het weidse polderland. Wijnkoper H.J. van den Brink (1816-1883) was uit liefhebberij begonnen met het ontwerpen van gebouwen. Hij ontwikkelde zich tot een van de bekendste kerkenarchitecten in het aartsbisdom Utrecht.De kerk van H.J. van den Brink raakte in de loop van de jaren omarmd door groeiend Uithoorn. Een illustratie daarvan is deze foto die geschoten is vanaf de parkeergarage van winkelcentrum Amstelplein.
Glas-in-loodraam in de kerk Sint Jan de Doper, een afbeelding van Johannes de Doper.Onder dit glas-in-loodraam trekken twee houten kruiswegstaties de aandacht. Ze zijn gesneden door Harry van Seumeren, zoon van J.A. van Seumeren die aan de wieg stond van de teer- en asfaltfabriek in Uithoorn, die zou uitgroeien tot de Cindu. Het bedrijf aan de Amstel was in de vorige eeuw een van de belangrijkste werkgevers in het dorp.

 Met de toename van het inwonertal van Uithoorn, bleek de kerk aan de Schans in de tweede helft van vorige eeuw te klein. Toch boden de kerkbanken in de Sint Jan de Doper plaats aan 600 gelovigen. De parochie bouwde een tweede kerk in een nieuwbouwwijk van Uithoorn.


Het priesteraltaar. Aan de versiering is duidelijk is te zien dat het kerstfeest in aantocht is. Het is een van de laatste foto’s die zijn genomen voordat de kerk door het parochiebestuur werd gesloten.

 Het beeld van de Heilige Maagd Maria herinnert aan de kerk uit de tijd voor de restauratie. Aanvankelijk had de kerk namelijk een kleurrijk interieur, zoals in veel oude rooms-katholieke kerken te vinden is. Bij de restauratie en uitbreiding van de kerk, koos de architect voor een uniforme hoofdkleur.


 Achter het beeldhouwwerk het Heilig Hart van Jezus vallen de deuren van de biechtstoel op. Er zijn drie biechtstoelen in de kerk, twee vaste biechtstoelen links en rechts en één losse biechtstoel achterin.

 Icoon van Maria, Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.Het beeld van de Heilige Jozef aan een van de hoge wanden van het schip van de kerk.

 

 

 Een herinnering aan de tijd dat de kerk nog het kloppend hart was van de rooms-katholieke gemeenschap in het oude Uithoorn en Amstelhoek: de laatste kerststal. Vlak voor Kerstmis sloot het parochiebestuur namelijk de Sint Jan de Doper aan de Schans.